Optional - Once your web site is deployed,

Συχνές ερωτήσεις

Τοποθέτηση Ξύλινου Δαπέδου

Σκέφτεστε να τοποθετήσετε ξύλινο πάτωμα αλλά ακόμη έχετε ενδοιασμούς και απορίες; Δείτε μερικές απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά αλλά και την διαδικασία τοποθέτησης ενός ξύλινου δαπέδου:

Θέλω να τοποθετήσω ξύλινο δάπεδο, έχω ήδη μάρμαρο στο πάτωμα, είναι πρόβλημα αυτό;
Όχι βέβαια!! Η τοποθέτηση ξύλινου πατώματος μπορεί να γίνει σε κάθε είδους επιφάνεια, είτε αυτή είναι μάρμαρο, μωσαϊκό, πλακάκι ή τσιμεντοκονία.
Ποια είναι η καλύτερη περίοδος από θέμα θερμοκρασίας για να τοποθετήσετε ένα δάπεδο;
Απλά προτιμήστε να μην ξεκινήσετε την εφαρμογή σε περιόδους μεγάλης υγρασίας, παγωνιάς ή ακόμη και καύσωνα. Ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί το ξύλινο δάπεδο πρέπει να έχει τη σωστή θερμοκρασία και υγρασία.
Θα πρέπει να γίνει κάποια προεργασία πριν ξεκινήσει η τοποθέτηση;
Χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή σε κάποια βασικά ζητήματα για να έχετε ολοκληρώσει την προεργασία της τοποθέτησης!! Απλά σιγουρευτείτε ότι:

  • Το δάπεδο είναι επίπεδο και σταθερό
  • H επιφάνεια να είναι καθαρή και στεγνή
  • Δεν υπάρχει υγρασία
Έχω πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι μου. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Και πάλι υπάρχει λύση!!! Εάν έχετε την υποψία ή ιστορικό υγρασίας θα πρέπει καταρχήν να εντοπιστεί το πρόβλημα (πχ εισροή υδάτων από μπαλκονοποδιές ή σωληνώσεις) και εν συνεχεία να διορθωθεί από εξειδικευμένο συνεργείο. Μετά την επιδιόρθωση θα πρέπει να μείνει ανοιχτό για κάποιο διάστημα, ώστε να εξατμιστεί η υγρασία. Το διάστημα αυτό θα καθοριστεί από την ποσότητα υγρασίας και τις κλιματολογικές συνθήκες. Τέλος, ίσως και να χρειαστεί να εφαρμοστεί ατμοστεγές φράγμα σε όλο το υποδάπεδο και ειδικά για ορισμένους τύπους ξύλου που είναι ορεινής προέλευσης (πχ. Δρυς, Καστανιά κλπ).
Σε τι διαφέρει το καρφωτό δάπεδο από το κολλητό;
Η διαφορά καρφωτού και κολλητού δαπέδου είναι αρκετά σημαντική, αλλά και πάλι εξαρτάται από τις δικές σας επιθυμίες. Το Καρφωτό δάπεδο τοποθετείται επάνω σε ξύλινο σκελετό από καδρόνια, στερεώνονται με βίδες στο υποδάπεδο, ενώ το κολλητό δάπεδο μπαίνει με επικόλληση επάνω από οποιοδήποτε υλικό (μάρμαρο, μωσαϊκό, πλακάκι) και σε περίπτωση τσιμεντοκονίας, θα πρέπει να σκληρυνθεί με ειδικό αστάρι.
Τι είναι το πλωτό δάπεδο;
Εκτός από το κολλητό και το καρφωτό, υπάρχει και το πλωτό δάπεδο. Στην περίπτωση αυτού του δαπέδου η βάση της τελικής επίστρωσης διαχωρίζεται από την κυρίως πλάκα με ένα υπόστρωμα. Αυτό γίνεται για να ευθυγραμμιστεί η επιφάνεια και να μειωθεί ο θόρυβος των βημάτων. Οι σανίδες τοποθετούνται επάνω στο υπόστρωμα και λόγω του βάρους τους συγκρατούνται στην θέση τους.
Είναι εύκολη η εφαρμογή ενός πλωτού δαπέδου;
Η εφαρμογή είναι και εύκολη και απλή!! Όμως προϋποθέτει καθαρή επιφάνεια από σωληνώσεις και καλώδια, ώστε το υλικό διαχωρισμού να έχει μεγαλύτερη και ομοιόμορφή επαφή ανάμεσα στη βασική πλάκα και στο δάπεδο.
Εάν το δάπεδο έχει απλά μικρές ανωμαλίες, μπορώ να τοποθετήσω πλωτό δάπεδο;
Βεβαίως και μπορείτε!! Τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου είναι δυνατόν να διορθωθούν με το υπόστρωμα που τοποθετείται μεταξύ της κυρίως πλάκας και των σανίδων, αλλά εάν οι ανωμαλίες είναι μεγαλύτερες των 3ών χιλιοστών, αυτές θα πρέπει να εξομαλύνονται.
Να επιλέξω λάδι ή λούστρο;
Αυτό εξαρτάται από εσάς! Το λάδι αναδεικνύει τη φυσική όψη του ξύλου, ενώ το λούστρο είναι πιο σκληρό και εύκολο στη συντήρησή του. Ένα λαδωμένο δάπεδο, με ματ επιφάνεια, έχει φυσική αίσθηση, αλλά σε αντίθεση με τα λουστραρισμένα δάπεδα, απαιτεί την επίστρωση λαδιού συντήρησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η γυαλιστερή επιφάνεια είναι πιο ανθεκτική στη φθορά και στις εκδορές και απαιτεί λιγότερες εργασίες συντήρησης.

Επισκευή & Συντήρηση Ξύλινου Δαπέδου

Ένα ξύλινο πάτωμα χαρίζει ζεστασιά, κομψότητα και προσωπικότητα σε κάθε χώρο.  Είναι χρέος μας λοιπόν να διατηρήσουμε με σωστή φροντίδα, το δώρο αυτό της φύσης ζωντανό και λαμπερό σαν καινούργιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.  

Δείτε μερικές απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή αλλά και την επαγγελματική συντήρηση ή επισκευή εφόσον είναι αναγκαία ενός ξύλινου δαπέδου:

Πως μπορώ να καθαρίσω την σκόνη από ξύλινο δάπεδο;

Εύκολα!! Απλώς σκουπίστε το δάπεδο σε τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας απλή (μαλακή) ή ηλεκτρική σκούπα και χωρίς να πιέζετε δυνατά επάνω στην επιφάνεια του ξύλου, αφαιρέστε όλη την σκόνη.

Μπορώ να σφουγγαρίσω κανονικά ένα ξύλινο πάτωμα;

Φυσικά! Με μία καλά στραγγισμένη σφουγγαρίστρα και καθαρό νερό!!  Για πολύ λερωμένα δάπεδα απλά προσθέστε στο νερό λίγο ουδέτερο απορρυπαντικό ειδικό για πατώματα ή ακόμη και υγρό πιάτων.  Σε περίπτωση που υπάρχουν σημάδια ή λεκέδες στο δάπεδο, αφαιρέστε τα τοπικά με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί ή καλά στραγγισμένη σφουγγαρίστρα.  Μην χρησιμοποιείτε δυνατά καθαριστικά και αυτά που παράγουν αφρό.

  • Το δάπεδο είναι επίπεδο και σταθερό
  • H επιφάνεια να είναι καθαρή και στεγνή
  • Δεν υπάρχει υγρασία
Λουστραρισμένο ξύλινο δάπεδο, πότε μπορώ να το καθαρίσω;

Μην ανησυχείτε! Μπορείτε να το σκουπίσετε αμέσως και να το περάσετε με ένα νωπό πανάκι.  Για να κάνετε κανονικό σφουγγάρισμα – με καθαρό όμως νερό – καλό είναι να περιμένετε 3-4 μέρες, ενώ για πιο έντονο καθάρισμα (με χρήση σαπουνιών) θα σας προτείναμε να περιμένετε περίπου 7 ημέρες.

Μετακίνηση επίπλων επάνω σε ξύλινο πάτωμα.

Μετακινήστε τα έπιπλα σας άνετα χωρίς να τραυματίζετε την ξύλινη επιφάνεια του δαπέδου, τοποθετώντας απλά στα πόδια των επίπλων που μετακινείτε συχνά κομμάτια ειδικής τσόχας.  Στην περίπτωση που έχετε κάποιο έπιπλο με ροδάκια τοποθετήστε ένα χαλάκι κάτω από τις ρόδες του. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνετε την μεταφορά των επίπλων σας, ενώ προστατεύετε το δάπεδό σας.

Τι μπορώ να κάνω για να συντηρήσω το ξύλινο πάτωμα όσο το δυνατόν καλύτερα;

Θα προσέξετε απλά μερικά βασικά πραγματάκια:  Τοποθετήστε χαλάκια στις εισόδους του σπιτιού για να καθαρίζονται τα παπούτσια από τυχόν σκόνες, λάσπες ή πετραδάκια πριν πατήσουν επάνω στο ξύλινο δάπεδο.  Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά στα πόδια των επίπλων σας, για να μην τραυματίζουν το δάπεδο καθώς τα μετακινείτε. Σκουπίζετε μαλακά το δάπεδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ενώ το σφουγγαρίζετε συχνά κατά προτίμηση με βρεγμένο πανί ή νωπή σφουγγαρίστρα και  χλιαρό νερό με ουδέτερα απορρυπαντικά.

Πότε χρειάζεται επαγγελματική συντήρηση το ξύλινο δάπεδο;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβές χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο ένα ξύλινο δάπεδο θα χρειαστεί επαγγελματική συντήρηση ή αποκατάσταση.  Το ξύλινο πάτωμα, έστω και αν συντηρείται σωστά από εσάς, μετά από αρκετά χρόνια χρήσης μπορεί να παρουσιάσει φθορές ή και ζημιές που δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν με μη επαγγελματικά μέσα.  Αυτό εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο , τον χρόνο χρήσης, συντήρησης, ακόμα και από το είδος του βερνικιού και ποσότητά του, που εφαρμόστηκε κατά την κατασκευή του.

Τι είναι η λείανση και το βερνίκωμα ως συντήρηση ξύλινου πατώματος;

Είναι διαδικασίες που χρειάζεται ένα ξύλινο πάτωμα για να ανακαινιστεί πλήρως!  Μέσω μιας νέας λείανσης της φθαρμένης επιφάνειας που παρουσιάζει τυχόν χτυπήματα, λεκέδες ή σκλήθρες (ξέφτισμα) επιτυγχάνουμε όχι μόνο την επιδιόρθωση αυτών, αλλά και την αφαίρεση όλων των εργασιών του παρελθόντος από τυχόν βερνίκια, παρκετίνες κ.α.  Μετά το απαραίτητο προστατευτικό αστάρωμα του τριμμένου δαπέδου, ακολουθεί το πέρασμα με βερνίκι. Η επικάλυψη αυτή προφυλάσσει το ξύλο από την υγρασία και αυξάνει την αντοχή του σε φθορές.

Πρόσφατα έκανα συντήρηση αλλά το δάπεδο έπαψε να λάμπει

Εδώ χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή στον επαγγελματία που θα επιλέξετε για το λουστράρισμα.  Εάν στο δάπεδό σας υπάρχουν κατά τόπους κομμάτια που δεν λάμπουν πια ενώ κάνατε μόλις πριν λίγους μήνες επαγγελματική συντήρηση με βερνίκωμα, αυτό σημαίνει πως το πάτωμα δεν περάστηκε με όσα χέρια βερνικιού χρειάζονται για να αντέξει την διαρκή καταπόνηση.  Το ξύλινο πάτωμα χρειάζεται να περαστεί με τουλάχιστον 2 χέρια από βερνίκι, έτσι ώστε να αντέξει για αρκετά χρόνια!

Πότε το πάτωμα χρειάζεται επισκευή;

Κάποιες φορές στο ξύλινο πάτωμα δημιουργούνται επιφανειακές φθορές από έντονη χρήση, όμως μην ανησυχείτε!! Αυτές διορθώνονται πλήρως με φρεσκάρισμα (αποχαρτάρισμα) του δαπέδου από εξειδικευμένο συνεργείο.   

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις βέβαια που το ξύλινο πάτωμα χρήζει μιας μεγαλύτερης επισκευής, όπως για παράδειγμα όταν το πάτωμα μας τρίζει.  Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε η αρχική εγκατάσταση δεν έγινε σωστά και με την πάροδο του χρόνου οι συστολές διαστολές δημιουργούν κενά μεταξύ των δοκαριών ή των σανίδων ή έχει παρέμβει ξένος παράγοντας (πχ υγρασία, νερό).  Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει η δομή του ξύλου και να φουσκώσει (διασταλεί), το οποίο στην πορεία θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες «υγιείς» σανίδες, καθώς και τη στατική δομή του υποστρώματος / υποδαπέδου. Εκτός από το ότι αυτό είναι αντιαισθητικό και αντί-λειτουργικό, εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο μπορεί ακόμη και να καταλήξει σε σάπισμα.   Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ελεγχθεί η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση από εξειδικευμένο συνεργείο και φυσικά να γίνει επιδιόρθωση του, με αντικατάσταση του μέρους που έχει υποστεί την ζημιά και κατόπιν τρίψιμο και γυάλισμα (όπως πχ. για διαρροή από μπαλκονοποδοιές ή σωληνώσεις).

Ένας άλλος παράγοντας που προσβάλλει το ξύλο είναι το σαράκι.   Το σαράκι μπορεί να δημιουργηθεί από κακή επεξεργασία του ξύλου, από το νερό που εισέρχεται στο ξύλο, αλλά αναπτύσσεται και από άλλες ξύλινες κατασκευές, όπου χρησιμοποιήθηκε αμφιβόλου ποιότητας ξύλο και κακή επεξεργασία αυτού (πχ κάσες πόρτας).  Κάθε ένα από τα παραπάνω δύνανται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί αυτός ο μικροοργανισμός στο ξύλο. Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να καταστρέψει με ταχύτητα το ξύλο. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση επέμβαση με την χρήση ειδικού φαρμάκου ή ακόμη και αντικατάσταση του ξύλου που έχει προσβληθεί.

Μπορεί να γίνει επισκευή σε ένα παλιό ξύλινο πάτωμα ή πρέπει να γίνει ολική αλλαγή;

Φυσικά και μπορεί!!  Βέβαια θα πρέπει πρώτα να δούμε τον χώρο και την ζημιά για να είμαστε απόλυτοι σε ότι λέμε και να σας προτείνουμε την κατάλληλη λύση.  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συνεννοηθούμε τηλεφωνικώς ή να κανονίσουμε μία συνάντηση.

Εάν ένα παλιό ξύλινο δάπεδο έχει σαπίσει σε κάποιο σημείο μπορεί να γίνει αναπαλαίωση;

Ανάλογα με την παλαιότητα του δαπέδου, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ανά εποχή υπάρχει η περίπτωση να έχει χρησιμοποιηθεί διαφορετική διάσταση ξυλείας ή να υπάρχει διαφοροποίηση στην αρχική τοποθέτηση, όμως με την κατάλληλη κατεργασία από το έμπειρο προσωπικό μας και τις εξειδικευμένες μας μηχανές μπορούμε να επιτύχουμε την ανάλογη ομοιομορφία.  Εφόσον η αναπαλαίωση είναι επιτρεπτή (όπως στις περισσότερες περιπτώσεις), θα προχωρήσουμε σε αντικατάσταση του κομματιού που έχει υποστεί την ζημιά και στην συνέχεια συντήρηση του συνολικού πατώματος που περιλαμβάνει λείανση και βερνίκωμα για την ανάδειξη της παλαιάς του λάμψης.

Πόσο θα μου κοστίσει η συντήρηση ή η επισκευή;

Για να προσδιοριστεί το κόστος συντήρησης ή της επισκευής αντίστοιχα, θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθος της επιφάνειας του δαπέδου σας και φυσικά το μέγεθος της φθοράς/ζημιάς που έχει υποστεί.  Εάν αυτή μπορεί να επιδιορθωθεί με μια απλή λείανση και φινίρισμα ή αν θα πρέπει να γίνει επισκευή σε μέρος ή σύνολο του δαπέδου σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε το ακριβές αντίτιμο αλλά και τις εργασίες που θα χρειαστούν για την συντήρηση ή την επισκευή.

Δεν βρήκατε απάντηση στο ερώτημά σας;

Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας κάνετε γνωστές τις απορίες και τους ενδοιασμούς μας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι στην διάθεσή σας να σας ακούσει και να απαντήσει σε κάθε θέμα που σας απασχολεί

Επικοινωνήστε μαζί μας